Jövőbemutató technikák a jelenkor kihívásaira

HomeWell mintaházak Biatorbágyon

HomeWell Isotec projekt műszaki címke

Biatorbágy új lakóparkjában épült ez a két rendhagyó épület a Home-well Ingatlanfejlesztő Kft. beruházásában, tervezésében és kivitelezésében. A beruházás keretén belül két családi ház készült el egy közös telekre, de nem a szokásos ikerházas megvalósításban, hanem két különálló épületként, szellős, élhető zöldterületekkel.
Az épületek kívülről nem kifejezetten izgalmasak, viszont a műszaki tartalmuk már annál érdekesebb. Az építtetők egy igazán átgondolt tervezést követően vágtak bele a házak építésébe. Magas minőségű, alacsony energiafogyasztású, gyorsan megépíthető házak megtervezése és megvalósítása volt a cél.

Ez a két projekt épület minta-házként funkcionál, mely alapján a tulajdonosok a továbbiakban a típusterv ’sorozatgyártására’ készülnek. Praktikus tervezés, innovatív építőanyagok, és magas minőségű kivitelezés jellemzi a házakat. Az épületek teli vannak okos műszaki megoldásokkal. Olyan technológiákkal, melyek nagymértékben elősegítik a kivitelezés leegyszerűsítését és felgyorsítását. 
Az alkalmazott megoldások a teljesség igénye nélkül: Üveghab szigetelés, kőzetgyapottal töltött téglák, bennmaradó zsaluzatok, előgyártott födémpanelek, előre gyártott lépcsők, előre gyártott szeglemezes tetőszerkezet.

Mindegyik technológia logikája a rétegrendek leegyszerűsítésére és a nagymértékű előregyártásra épül.
Ebbe az építési koncepcióba tökéletesen illeszkedtek az ISOTEC panelek is, melyekkel a szeglemezes tetőszerkezeteket fedték. Az építtetők magas elvárásokat állítottak fel a hőszigetelés terén, mivel a minta-házak egyik kiemelkedő hívószava az energiahatékonyság. A számszerűsített cél pedig az AA++ energia besorolás elérése volt. Ehhez a legjobb szigetelőanyagokat kellett felkutatniuk. Amint megismerkedtek az ISOTEC rendszerrel, bizonyossá vált számukra, hogy ez az a termék, ami az építési koncepciójukba leginkább beleillik. Korszerű hőszigetelési tulajdonságai mellett kiemelkedő építési hatékonysága egyértelművé tette a döntést.
Az előregyártott szigetelőpanelek rendkívül egyszerű és gyors telepítést tettek lehetővé, mivel gyárilag tartalmaznak minden szükséges rétegrendet, rendszer elemet. A szigetelő panelek felcsavarozását követően azonnal kezdődhetett a cserepes lemezek felhelyezése, nem volt szükség további ácsmunkára.  A ház karakterével összehangolt tetőfedés is tovább erősíti a letisztult és praktikus építőanyagok listáját. 

Végeredményben egy olyan épület született, melyben minden építőanyag az építési hatékonyságot, a gyors kivitelezhetőséget és a költség optimalizálást szolgálja, úgy, hogy az nem megy a komfort és az értékállóság rovására.
Az épület műszaki összetétele mintaként szolgálhat minden építtetőnek, aki valóban korszerű és energiahatékony épületet szeretne megvalósítani ésszerű keretek között.Olyan sallang-mentes, funkcionális, és optimalizált épületek ezek, melyek tökéletes választ adnak az építőipari munkaerőhiányra.