Álmaid faháza a Dunakanyarban​

Rusztikus rönkház Isotec tetőszigetelése

Amikor a hagyományos építészet innovatív anyagokkal társul

Szokásunktól kicsit eltérően ezt a rönkházat félkész állapotában szeretnénk bemutatni, hogy látszódjon a külcsíny alatt rejlő műszaki tartalom is. A házat városlakó tulajdonosai a Dunakanyarban nyaralóházként építtetik, de az a gyanúnk, hogy ha elkészül, akkor lehetőségeikhez mérten minden idejüket itt fogják tölteni. Még így félkész állapotban is a fa kellemes illatának és színének egyvelege a háznak egy határozottan különleges és otthonos érzést    kölcsönöz. A hegyvidéki környezetbe illő rusztikus külső megteremtésén túl a magas műszaki tartalom is elsődleges szempont volt a tervezése során.

Feltették az I-re a pontot

Egy rönkháznál alap elvárás, hogy a fa, mint építőanyag látszódjon, és érezhető közelségben legyen lakóival, miközben megfelelő védettséget és hőszigeteltséget is nyújt. A tetőszerkezetnél sem lehetetlen megvalósítani ezt az elsőre ellentmondásos igényt. A megoldás a szarufák külső síkján történő ’paneles’ szigetelés. Ennél a gyönyörű látszógerendás szerkezetnél Isotec panelek gondoskodnak a tökéletes vízzárásról és a hőhídmentes szigeteltségről.

Így látta a kivitelező

„A kézi készítésű rönkház építésben több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezem. Miután megismerkedtem az Isotec hőszigetelő panelekkel, rögtön tudtam, hogy a jövőben épülő házaimat ezzel fogom megkoronázni, kezdve ennél a háznál is. A ház megjelenésében és műszaki tulajdonságaiban is előnyös ha a  tetőszerkezet vastagsága a minimálisra csökkenthető. A hagyományosan egymásra helyezett szerkezeti elemek a hőszigetelésben és a beázás lehetőségében is hibákat rejthetnek, az Isotec rendszer ezeket egy rétegben kiküszöböli. Gyorsan szerelhető, és szerelése után azonnali védelmet nyújt a szerkezet számára. Amennyiben sérülés folytán a héjazat átengedné a csapadékot a panelek akkor sem áznak át, nem esnek össze.”