Isotec hőszigetelés az élhető tetőtérért

A hőátbocsátó képesség: avagy milyen vastagságot válasszunk?

A vastagság kiválasztásánál alapvető kérdés, hogy egy meglévő ház felújításáról (esetlegesen utólagos szigetelés kiegészítéséről) van szó, vagy egy a jövőben átadásra kerülő új építésű házról. Egy meglévő ház felújításánál a szerkezet U értékének megválasztása egy személyes, gazdasági jellegű döntés, míg egy új ház szigetelésekor a törvényi előírásoknak kell megfelelnünk. A cikkben körüljárjuk a témát, és segítünk eligazodni.

Manapság a szigorodó energetikai követélmények időszakában rengeteget halljuk a hőátbocsátás fogalmat és az U érték kifejezést.  Egy alapvető energetikai mérőszámról van szó, amely a szerkezetet jellemzi, az egy négyzetméter felületen át távozó hővesztesége alapján. Leegyszerűsítve ez az a szám, amely megmutatja, hogy ha a szerkezet két oldalán egymástól különböző hőmérséklet van, akkor, mennyi hő jut át a magasabb hőmérséklet felől az alacsonyabb felé.
Egységesített, standardizált mérőszám lévén, minden szerkezet hőszigetelő képességét az U értékkel lehet kifejezni. Ez alapján össze tudjuk hasonlítani a különböző szigetelőanyagból épített szerkezetek hatékonyságát. Minél alacsonyabb az U érték, annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége.  

Tipp, tanács: Nem a méret a lényeg! Általános tévhit, hogy csak a vastagság számít. Ha különböző anyagokból készült szigetelőanyagokat hasonlítunk össze egymással, soha ne a vastagságuk alapján állítsuk szembe őket, hanem az elérni kívánt U érték alapján. Mert egy PUR alapanyagú szigetelő táblából elég egy 10 cm vastagságút választanunk, ahhoz hogy elérjük az adott U értéket, míg egy szálas szigetelőanyagból 20 -25 cm vastagságot kellene alkalmaznunk.

Felújítás vagy új építés?

A vastagság kiválasztásánál alapvető kérdés, hogy egy meglévő ház felújításáról (esetlegesen utólagos szigetelés kiegészítéséről) van szó, vagy egy a jövőben átadásra kerülő új építésű házról.

Egy meglévő ház felújításánál a szerkezet U értékének megválasztása egy személyes, gazdasági jellegű döntés, míg egy új ház szigetelésekor a törvényi előírásoknak kell megfelelnünk. Egy felújítás során azt kell mérlegelnünk, hogy most szeretnénk több pénzt belefektetni az ingatlanba, és hosszú távon alacsony rezsiköltséget biztosítani, vagy inkább olcsón elintéznénk a beruházást, és cserébe vállaljuk a magasabb rezsiköltségeket. Minél vastagabb a szigetelés, annál kisebb lesz az energiafogyasztás, de cserébe magasabb a beruházási költség.

Tehát a vastagság megválasztása egy felújításnál az egyén saját igényei és költségvetésének alapján dől el. Mi mindig azt tanácsoljuk a vevőinknek, hogy ha már belefogott a tetőszigetelésébe, felújításába, akkor – lehetőségeihez mérten – a legjobbat válassza. Érdemes megfontolni egy vastagabb panel felrakását, mert az ára nem arányosan emelkedik a szigetelőképességével. Például egy 8 cm vastag panel helyett egy 16 cm vastagságú választása esetén: a hőszigetelő érték megduplázódik, viszont a panel ára csak 50%-kal lesz magasabb, és a járulékos költségeket sem növeli (felszerelés költsége, kiegészítők, tartozékok ára).

Új építésű ház beépített tetőterének szigetelésénél már kicsit kötöttebb a helyzet. Ahhoz, hogy használatbavételi engedélyt kapjunk, újonnan épülő házunknak meg kell felelnie egy sor követelménynek, jogszabálynak – ezek egyike az az elvárás, hogy a házunk legalább  minimálisan elvárt energiahatékonyságú legyen. A szabályzatban konkrét minimum-elvárások jelennek meg minden egyes fő épületszerkezetre nézve. Fűtött tetőteret határoló szerkezeteknél az U érték elvárás: 0,17 W/m2K. Ezt a szintet a 14 cm és 16 cm vastagságú ISOTEC paneljeink érik el. A jó hír az építtetők és az építők számára, hogy ezt a követelmény-értéket a panelek önmagukban teljesítik, így nincs szükség további kiegészítő (szarufaközti) szigetelésre.   

Vastagság U érték Ajánlás
6 cm*0.32W/m2KMeglévő, régi (de még jó állapotú)
szálas szigetelés kiegészítéséhez, hatékonyságjavításához. 
8 cm0.28W/m2KMeglévő, régi (de még jó állapotú)
szálas szigetelés kiegészítéséhez, hatékonyságjavításához.
10 cm0.22W/m2KFelújításoknál, korszerűsítéseknél önmagában is eredményes megoldás.
12 cm0.18W/m2KFelújításoknál, korszerűsítéseknél önmagában is eredményes megoldás.
14 cm*0.16W/m2KÚj házak építésénél önmagában teljesíti a 2021-ben életbelépő energetikai szabályokat.
16 cm0.14W/m2KÚj házak építésénél önmagában teljesíti a 2021-ben életbelépő energetikai szabályokat.

OSZD meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email