A múlt találkozása a jövővel

Tetőtér beépítés egy 130 éves épületen

Frissen dokumentált projektünknél, egy 130 éves ház teljeskörű felújításán jártunk. A felújítást gyorsan idézőjelbe is tennénk, mivel a művelet jobban hasonlított egy új építésre, mint egy felújításra.  Az ügyvéd házaspár néhány évvel ezelőtt az alsó szintet már teljesen felújította, nyílászárókat cseréltek, leszigetelték a homlokzatot, valamint megújították a belső tereket.

A ház hatalmas padlástere viszont ezidáig üresen kongott. Adott volt a remek lehetőséget, hogy kibővítsék életterüket és felfelé terjeszkedjenek.  A tervezési szakaszban gyorsan kiderült, hogy érdemesebb a régi tetőszerkezetet teljesen elbontani, és egy megerősített, új, korszerű szerkezetet építeni. Az új tető zöld utat adott a tulajdonosok elképzeléseinek: nagyobb hasznos alapterületet, tágasabb privát helyiségeket, nagy belmagasságú, napfényes közösségi tereket és látszó szaruzatot.   

A bontást követően a kivitelezés egy új koszorú betonozásával, a térdfalak újraépítésével, valamint az oromfal megemelésével indult. Ezek a beavatkozások elengedhetetlenek voltak a statikai teherbírás növelésének érdekében. Ugyanis az új, megnövelt tetőszerkezet jelentősen növelte a házra nehezedő terheket. A grandiózus látványtervek megvalósításához tapasztalt csapatra és különleges építőanyagokra volt szükség. Ugyanis nem minden fatelepen lehet beszerezni 9 méter hosszú gerendákat. Az élszarufáknak használt 13 méteres gerendákat pedig még kevésbé… A látványos faszerkezet külső védelméről és gazdaságos üzemeltetésről is gondoskodni kellett. Az előtérből a lépcsőházba lépve csekély 10 méterre magasodik fölöttünk a tető. 

A nagy belmagasságok, nagy légköbméterű tereket eredményeznek, amit nem csekély energiafelhasználással lehet felfűteni, vagy éppen lehűteni. Hogy a megtermelt energia ne vesszen kárba, és télen-nyáron komfortos legyen a tetőtér, kiemelten fontos volt a tetősík nagymértékű hőszigetelése. Ismeretes mindenki számára, hogy a meleg felfelé száll, ebből adódóan a tetőn keresztül távozik a legtöbb meleg. Ennél a háznál ez hatványozottan igaz, a nyitott terek és nagy tetőfelületek miatt.

Magas hőszigetelési minőséget egy látszógerendás tetőszerkezetben csakis külső oldali szigeteléssel lehet megvalósítani, de ekkor sem lehet a szerkezet vastagságát és súlyát nagymértékben növelni. Fontos, hogy a hőszigetelő anyag minél kisebb rétegvastagságban tudja elérni a lehető legjobb hőszigetelési értéket. Jelen esetben 16 cm vastagságú Isotec XL panelek lettek beépítve, ami körülbelül 32 cm szálas szigetelőanyaggal egyenértékű. Számok nyelvére fordítva ebből 0,022 W/mK Lambda értékű anyagból 16 cm vastagság ~ 0,1 W/m2K értékű, hőhídmentes határoló szerkezetet eredményez.